Fenomenul condens este probabil unul dintre cele mai neplacute fenomene a caror aparitie nu numai ca are ca rezultat pierderea confortului pe care il ai in propria casa, dar iti poate afecta atat sanatatea, cat si „sanatatea” casei tale. Asta poate duce la mucegai pe tavan, pereti, rama ferestrei, perdele, dulapuri sau colturi cu o aerisire slaba.

Ce este condensul?

Poate ati observat des cum transpira ferestrele, mai ales pe vreme rece, sau peretii casei se simt umezi la atingere. Aceasta este condensul.

Stim deja ca aerul contine cantitati diferite de vapori de apa. Cu cat aerul este mai cald, cu atat presiunea de vapori este mai mare si atunci cand umiditatea aerului atinge valoarea de saturatie, aerul nu mai poate tine vaporii de apa, rezultand condens, in general pe suprafete mai reci din camera, cum ar fi ferestrele sau interiorul zidurilor.

Din aceste cauze, condensul este cel mai adesea asociat cu ferestrele casei, care au cel mai mare coeficient de transmisie termica intre elementele de constructie ale casei si, prin urmare, temperatura cea mai scazuta a suprafetelor de contact cu aerul din camera.

Factorii care duc la aparitia condensului in interiorul casei:

  • perioade cu umiditate ridicata, atat in ​​interiorul cat si in afara casei;
  • spatii in care umiditatea este produsa intr-un timp scurt, cum ar fi baie sau bucatarie;
  • temperaturi exterioare foarte mici;
  • avand multe plante in camera;
  • utilizarea materialelor precum betonul, tencuiala sau gresia in cladire sau renovarea cladirii, care necesita cantitati mari de apa;
  • lipsa de aerisire a camerelor;
  • incaperi neincalzite, care determina scaderea temperaturii suprafetei din interiorul casei si a geamurilor;
  • perdele groase din fata ferestrelor. Ele actioneaza ca o bariera termica care impiedica curentii de aer cald din incapere sa incalzeasca suprafata
  • Acoperirea peretilor cu suprafete non-difuzive, cum ar fi film sau tapet, care creste umiditatea in interiorul casei;
  • pervazul de deasupra caloriferului, care impiedica curentii de aer cald sa incalzeasca geamurile;

4 sfaturi care va ajuta sa scapati permanent de condens:

  1. Alegeti ferestrele cu proprietati excelente de izolare termica  

Izolatia termica a casei tale este mai mult decat o tendinta trecatoare, avand implicatii pe termen lung in cresterea confortului. Prin urmare, atunci cand va echipati casa, asigurati-va ca alegeti ferestre care au proprietati superioare de izolare termica. Tipurile de sticla termoizolanta utilizate la fabricarea geamurilor termopan din PVC si aluminiu, au capacitatea de a mentine caldura in casa in perioada rece a anului. Ele previn efectul de sera in perioadele calde. Astfel, confortul tau este imbunatatit, iar mediul tau este protejat prin reducerea consumului de energie in casa si a emisiilor de CO2 in atmosfera. Cu toate acestea, exista anumite conditii in care ferestrele cu aceste tipuri de echipamente pot duce la condens. Depinde, insa, de locatie, de unele elemente de constructie si de alti factori mentionati mai sus.

Prin urmare, pentru a evita condensul, temperatura suprafetei geamurilor termoizolante din interiorul camerei trebuie crescuta. Puteti face acest lucru alegand intelept ferestre cu un coeficient termic scazut.

  1. Aveti grija la curatarea si intretinerea ferestrelor, mai ales cand este vreme rece 

Un alt aspect pe care ar trebui sa il luati in considerare pentru a scapa de condens in permanenta in casa dvs., este acela de a curata si intretine ferestrele, mai ales cand este vreme rece, dar nu numai. Va recomandam sa spalati exteriorul ferestrelor in mod regulat cu o solutie speciala de spalare a geamurilor sau apa calda si otet. De asemenea, dupa spalarea lor, este bine sa folositi o solutie anti-condens pe suprafetele unde ati observat acest fenomen neplacut.

  1. Controleaza umiditatea aerului din camere

Pentru a reduce permanent si chiar pentru a elimina condensul din casa dvs., trebuie sa reduceti cantitatea de vapori de apa din aer, astfel incat umiditatea relativa a aerului din incaperi sa se incadreze in intervalul normal, intre 30% si 50%. Puteti face acest lucru folosind un sistem de ventilatie interioara de inalta performanta.

  1. Amintiti-va sa aerisiti camerele

Ventilarea camerelor din casa ta este una dintre cele mai simple si mai eficiente actiuni pe care le poti face pentru a scapa de condens permanent. Indiferent de anotimp, nu uitati sa va aerisiti camerele cel putin de doua ori pe zi, cate 10-15 minute fiecare.

Speram ca aceste linii va vor ajuta sa castigati in lupta impotriva condensului si va invitam sa alegeti cu intelepciune ferestrele consultand gama noastra de ferestre din PVC si aluminiu.